Je bekijkt nu Uitdroging

Uitdroging

Uitdroging komt vaker voor dan we denken, staat in een artikel van vakblad Acupuncture today.

In het begin van dit artikel geeft de schrijver, Bill Reddy aan dat hij vaak de vraag stelt aan zijn klanten: Hoe veel water drinkt u dagelijks ? Een vraag die ik ook bij elk intakegesprek stel en soms ook tijdens de vervolg behandelingen.

En de antwoorden die hij krijgt op zijn vraag, komt ook vaak overeen met de antwoorden die ik in mijn praktijk krijg: Ik drink voldoende, twee kopje koffie in de ochtend, een cola of wat frisdrank tijdens de lunch en twee glazen wijn bij de avondeten.

Nou nee, dat is dan ook weer niet helemaal waar. Ik hoor ook vaak dat mensen 5 tot 7 kopjes koffie per dag drinken en daar naast veel thee. Dan doen mijn klanten het toch beter dan die van Bill ?

Ik zeg dan altijd als je een kop koffie op heb, drink dan daarna a.u.b. meteen een glas water.

Maar terug naar de artikel. Onze lichaam is afhankelijk van water. Water is belangrijk voor vele fysiologische processen in ons lichaam, zoals het regelen van temperatuur of bevochtigen van onze gewrichten enz. Zelfs in onze organen is water aanwezig: de grootste hoeveelheid water bevind zich in onze hersenen en nieren, ongeveer 80-85 procent van hun massa.

In ander organen en tissues ziet het water percentage als volg uit: hart en longen: 75-80 procent, lever, huid en spieren: 70-75 procent, bloed: 50 procent, botten: 20-25 procent en tanden: 8-10 procent.

Hoe weet je of je voldoende vocht/water binnen krijgt? Er zijn verschillende adviezen over de hoeveelheid water die we dagelijks “moeten“ drinken. Volgens de ene moeten we tussen de 1,5 -2 liter water per dag drinken. Volgens een ander moet je het uitrekenen en het rekensommetje ziet er zo uit: 0,03 x je lichaamsgewicht (in kg) = de hoeveelheid water in liter die je moet binnen krijgen per dag. Vergeet niet dat in voeding ook wat vocht/water zit, bijvoorbeeld in fruit en groenten. Ben je niet zo een goede drinker maar ben je gek op soep (zelf gemaakte natuurlijk), dan is voor jouw soep een goede oplossing !

De kleur van je urine kan ook verklappen of je uitgedroogd bent. Heb je een donkere urine, dan drink je waarschijnlijk niet voldoende. Je urine hoort stroachtige kleur te hebben. Let wel, als je een vitamine B complex gebruikt, krijgt je urine een fel gele kleur.

Volgens die artikel kunnen de volgende acute en chronische aandoeningen geassocieerd worden met uitdroging en kunnen dus omgekeerd worden door simpel weg meer water te drinken:

– astma

– keelontsteking

– hoge bloeddruk

– Migraine

– artritis pijn

– rug pijn

– pijn bij een ontstoken dikke darm

– chronische obstipatie

– depressie

– maagzuur en hiatus hernia

– Chronische vermoeidheid syndroom

– hoge cholesterol

– ochtendmisselijkheid

– overgewicht

Een verrassend lange lijst, toch? Ik mis wel eczeem van deze lijst, volgens mij kan dat er ook bij staan.

Vergis je niet, als je een van boven genoemde aandoeningen hebt, kan je het naar mijn mening niet alleen oplossen met meer water drinken!!! Overleg altijd met een arts en stop nooit met je medicatie zonder overleg !!

Maar wat meer water gaan drinken kan dus een positief effect op je lichaam hebben en je klacht/en verlichten. Dat is wel het proberen waard.

Veel succes!

 

 

Referentie:

https://www.acupuncturetoday.com/digital/index.php?i=732&s=43699&l=14&a_id=33605&pn=59&r=t&Page=21